Sari la bara de unelte

Învățământ – Educație

Activitatea multiplă și complexă pe care o desfășoară cooperația de consum, dispersia în teritoriu, ca și marea sa diversitate, au făcut necesară de-a lungul timpului, funcționarea unui sistem propriu de pregătire și perfecționare profesională a angajaților, care să corespundă cât mai bine cerințelor specifice ale acesteia.

Ca orice domeniu de activitate, și învățământul cooperatist a fost nevoit să se adapteze noilor condiții ale economiei de piață, caracterizate în principal prin concurența pe de o parte, și prin restrângerea posibilităților de finanțare a acestei activități, precum și de asigurare a locurilor de muncă pentru absolvenți pe de altă parte.

În aceste condiții, în prezent cooperația de consum desfășoară activități de învățământ prin intermediul următoarelor unități:

Școala profesională de cooperație Botoșani

Județul Botoșani

Prima atestare documentară a şcolii datează din anul 1941, şcoală ce funcţiona sub egida Institutului Naţional al Cooperaţiei, înfiinţată în colaborare cu federala cooperatistă judeţeană Botoşani, sub denumirea de „şcoli de ţiitori de registre şi vânzători” Școala Profesională de Cooperatie Botoşani funcționează în baza OMECT nr.3218/13.02.2008 privind acreditarea unității de invatamant preuniversitar particular pentru urmatoarele domenii şi calificări:

Calificarea profesională:

Turism si alimentație

- Ospătar (chelner)
- Vânzător în unități de alimentație
- Bucătar

Estetica și igiena corpului omenesc

- Frizer
- Coafor
- Manichiurist–pedichiurist

Obiective de dezvoltare:

Promovarea imaginii şcolii

Promovarea imaginii şcolii la nivel local, regional, naţional şi internaţional; dezvoltarea bazei materiale şi atragerea de resurse financiare

Dezvoltarea resurselor umane

Dezvoltarea resurselor umane ale şcolii prin formarea continuă a personalului didactic şi nedidactic în funcţie de nevoile identificate.

Dezvoltarea parteneriatului educaţional

Dezvoltarea parteneriatului educaţional şi social pentru formarea profesională în scopul ameliorării inserţiei socio-profesionale a absolvenţilor

Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși

Sfântu Gheorghe, Covasna

Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși

Sfântu Gheorghe, Covasna - situat în centrul orașului Sfântu Gheorghe este, alături de Colegiul Național Mihai Viteazul, școală cu predare în limba română la care sunt înscriși 372 elevi în 15 clase de învățământ liceal, profesional și postliceal.

Cele șapte clase de liceu de la învățământul de zi și seral pregătesc elevii în următoarele calificări:

tehnician gastronomie

tehnician în turism

organizator banqueting

tehnician în comert

În cele șase clase de școală profesională elevii obțin următoarele calificări:

bucătar

vânzător în unitățile de alimentație

comerciant- vânzător

ospătar (chelner)

cofetar- patiser

frizer –coafor – manichiurist-pedichiurist

De asemenea, în cele două clase de postliceală se obțin următoarele calificări:

tehnician nutriționist

stilist

Parteneriat CENTROCOOP- Academia de Studii Economice București

București

În data de 21 decembrie 2017, a fost semnat un parteneriat între ASE București și Uniunea Națională a Cooperației de Consum din România (CENTROCOOP) de către reprezentanții celor două entități, Rector prof. univ. dr. Nicolae Istudor și Președinte CENTROCOOP dr.ec. Ioan Crișan.

Potrivit Programului comun care a stat la baza acordului dintre părți, studenții au avut posibilitatea de a participa la cursuri, workshop-uri, ș.a., a face practică și/sau schimb de experiență în unități ale CENTROCOOP din România, a elabora lucrări de licență pe teme de cooperație.

În baza parteneriatului dintre ASE București și Centrocoop studenți ai Facultății de Business și Turism au participat la un stagiu de documentare între 24-30 iunie 2018 în 17 județe și București, pentru a afla mai multe despre oportunitățile extraordinare pe care le oferă sistemul cooperatist din România.

Cu un ʺochi proaspătʺ și aplicând cunoștiințe deja acumulate, ei au făcut în total 107 propuneri de îmbunătățire (unele deja în curs de implementare) a activității societăților cooperative vizitate.

Main Menu