Structura organizatorică a sistemului caracterizează dimensiunea şi puterea sa. Ea este dată de nivelele de asociere pe orizontală şi verticală a sistemului. Răspândită în aproape toate localitățile rurale și urbane din țară, cooperația de consum a cunoscut dintotdeauna trei nivele importante de asociere pe verticală: primul nivel îl reprezintă societatea cooperativa-celula economică de bază, al doilea nivel uniunea teritorială-județeană a cooperativelor, iar al treilea nivel uniunea naţională.
Nivelele verticale de asociere au rolul de organizare, coordonare şi control a bazei economice a sistemului, dar şi al respectării principiilor cooperatiste şi de satisfacere a nevoilor sociale. În acest fel, a fost asigurată unitatea sistemului care a dovedit, de-a lungul întregii sale istorii, capacitatea cooperației de consum de a fi o adevărată forţă economică şi socială.
Societatea cooperativă – asociază pe orizontală, în mod voluntar, persoane fizice sau juridice ce consimt respectarea principiilor cooperatiste. Reprezintă nucleul în care se desfăşoară activitatea economică. Rezultatele obținute sunt cele care asigură resursele necesare reinvestirii pentru dezvoltare, remunerării membrilor asociaţi pentru aportul depus, iar o altă parte va asigura funcționarea nivelelor verticale de asociere necesare respectării unităţii de sistem. Pentru a se distinge ca agent economic în cadrul comercianţilor, poartă numele generic de ,,CONSUMCOOP”.
Uniunile teritoriale, constituite la nivel judeţean, au avut un dublu rol: acela de a gospodări, organiza şi coordona rezultatele destinate reinvestirii prin cooperare între societăţile cooperative, dar şi de a organiza acţiunile destinate satisfacerii componentei sociale, educaţionale şi culturale pentru membrii cooperatori din raza teritorială a judeţului pe care îl reprezintă. Numele istoric al acestor asociaţii este de ,,FEDERALCOOP”. Acest nume generic este păstrat şi astăzi pentru asociaţia ce asigură componenta economică, respectiv societatea cooperativă de gradul doi judeţeană. Componenta socială şi de reprezentare a intereselor societăților cooperative la nivel județean este realizată prin asociaţia fără scop patrimonial, ce poartă numele de ,,UNIUNEA JUDEŢEANĂ A COOPERAŢIEI DE CONSUM”.
UNIUNEA NAŢIONALĂ A COOPERAŢIEI DE CONSUM a purtat întotdeauna numele generic ,,CENTROCOOP” și a reprezentat centrul asocierii naţionale a cooperaţiei de consum. Purtând interesele tuturor membrilor cooperatori din ţară, CENTROCOOP a răspuns sistemului prin elaborarea de strategii de organizare şi dezvoltare a cooperaţiei de consum, reunind în rândurile organelor sale de conducere reprezentanţii tuturor uniunilor judeţene.
Astfel, atât componenta economică cât şi cea socială, prin dimensiunea de întindere teritorială a structurii sale organizatorice, evidenţiază forţa economico-socială a sistemului cooperaţiei de consum de a asocia milioane de persoane şi de a-i angrena, pe principii de muncă, în satisfacerea în comun a interselor materiale, sociale, educaționale și culturale.