Sari la bara de unelte

Structura organizatorică

Structura organizatorică a sistemului caracterizează dimensiunea şi puterea sa. Ea este dată de nivelele de asociere pe orizontală şi verticală a sistemului. Răspândită în aproape toate localitățile rurale și urbane din țară, cooperația de consum a cunoscut dintotdeauna trei nivele importante de asociere pe verticală: primul nivel îl reprezintă societatea cooperativa-celula economică de bază, al doilea nivel uniunea teritorială-județeană a cooperativelor, iar al treilea nivel uniunea naţională.

Nivelele verticale de asociere au rolul de organizare, coordonare şi control a bazei economice a sistemului, dar şi al respectării principiilor cooperatiste şi de satisfacere a nevoilor sociale. În acest fel, a fost asigurată unitatea sistemului care a dovedit, de-a lungul întregii sale istorii, capacitatea cooperației de consum de a fi o adevărată forţă economică şi socială.

Societatea cooperativă – asociază pe orizontală, în mod voluntar, persoane fizice sau juridice ce consimt respectarea principiilor cooperatiste. Reprezintă nucleul în care se desfăşoară activitatea economică. Rezultatele obținute sunt cele care asigură resursele necesare reinvestirii pentru dezvoltare, remunerării membrilor asociaţi pentru aportul depus, iar o altă parte va asigura funcționarea nivelelor verticale de asociere necesare respectării unităţii de sistem. Pentru a se distinge ca agent economic în cadrul comercianţilor, poartă numele generic de ,,CONSUMCOOP”.

Uniunile teritoriale, constituite la nivel judeţean, au avut un dublu rol: acela de a gospodări, organiza şi coordona rezultatele destinate reinvestirii prin cooperare între societăţile cooperative, dar şi de a organiza acţiunile destinate satisfacerii componentei sociale, educaţionale şi culturale pentru membrii cooperatori din raza teritorială a judeţului pe care îl reprezintă. Numele istoric al acestor asociaţii este de ,,FEDERALCOOP”. Acest nume generic este păstrat şi astăzi pentru asociaţia ce asigură componenta economică, respectiv societatea cooperativă de gradul doi judeţeană. Componenta socială şi de reprezentare a intereselor societăților cooperative la nivel județean este realizată prin asociaţia fără scop patrimonial, ce poartă numele de ,,UNIUNEA JUDEŢEANĂ A COOPERAŢIEI DE CONSUM”.

UNIUNEA NAŢIONALĂ A COOPERAŢIEI DE CONSUM a purtat întotdeauna numele generic ,,CENTROCOOP” și a reprezentat centrul asocierii naţionale a cooperaţiei de consum. Purtând interesele tuturor membrilor cooperatori din ţară, CENTROCOOP a răspuns sistemului prin elaborarea de strategii de organizare şi dezvoltare a cooperaţiei de consum, reunind în rândurile organelor sale de conducere reprezentanţii tuturor uniunilor judeţene.
Astfel, atât componenta economică cât şi cea socială, prin dimensiunea de întindere teritorială a structurii sale organizatorice, evidenţiază forţa economico-socială a sistemului cooperaţiei de consum de a asocia milioane de persoane şi de a-i angrena, pe principii de muncă, în satisfacerea în comun a interselor materiale, sociale, educaționale și culturale.

Structura Cooperației de Consum din România

CENTROCOOP - UNIUNEA NAŢIONALĂ A COOPERAȚIEI DE CONSUM

- organizația reprezentativă a Cooperației de Consum din România, potrivit prevederilor Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației.

38 UNIUNI JUDEȚENE ALE COOPERAȚIEI DE CONSUM (U.J.C.C.) (*)

– asociate direct la CENTROCOOP - constituite la nivel teritorial prin asocierea membrilor cooperatori

703 Societăți Cooperative de Consum:

- 16 de gradul 2 (federalcoop) asociate la U.J.C.C. (*)
- 687 de gradul 1 asociate la U.J.C.C. (*)
- 1 societate cooperativă de consum de gradul 1 asociată doar la federalcoop (nu este inclusă în numărul total de societăți deoarece nu raportează date)

(*)Date preluate din Situațiile financiare anuale și Raportările U.J.C.C. din teritoriu la 31.12.2022.

Organe de conducere

CONGRESUL – organul suprem de conducere

- Congresul ordinar se întrunește o dată la 4 ani.
- Congresul este constituit din delegați reprezentanți ai persoanelor juridice asociate direct la CENTROCOOP. Aceștia sunt în număr de 2 pentru fiecare persoană juridică asociată și sunt desemnați în adunările generale ale acestora.

CENZORI:

- sunt aleși pe o perioadă de 4 ani de Congres;
- verifică modul în care sunt administrate și utilizate mijloacele financiare și toate celelalte bunuri ale CENTROCOOP;
- își prezintă rapoartele de activitate către Congres sau Consiliul Național, după caz.

CONSILIUL NAȚIONAL

- conduce activitatea CENTROCOOP în intervalul dintre congrese.
Este constituit din:
- președintele și vicepreședinții CENTROCOOP
- președinții uniunilor județene asociate la CENTROCOOP;
- președinții de societăți cooperative clasate pe primele 8 locuri în Topul organizațiilor cooperatiste între Congrese;
- membri supleanți în persoana președinților de societăți cooperative clasate pe locurile 9-13 în Topul organizațiilor cooperatiste între Congrese.

COLEGIUL DIRECTOR; PREȘEDINTELE CENTROCOOP

- conduce și organizează activitatea curentă a CENTROCOOP în perioada dintre ședintele Consiliului Național.
- Colegiul se compune din 11 membri, astfel:
- Președintele CENTROCOOP, care este și președintele Colegiului;
- Vicepreședinții CENTROCOOP, care sunt și vicepreședinții Colegiului;
- 8 membri ai Consiliului Național, reprezentanți ai regiunilor de dezvoltare.

VICEPREȘEDINȚII CENTROCOOP; SECRETARUL GENERAL

38

Unități județene ale cooperației de consum la 31.12.2022

703

Societăți Cooperative de Consum la 31.12.2022

16,412

Membri cooperatori la 31.12.2022

513mil.lei

Cifra de afaceri la 31.12.2022

Conducerea CENTROCOOP

Ec. dr. Ioan Crișan

PREȘEDINTE CENTROCOOP

Ec. Ion Țuțu

Vicepreședinte

Ec. Nicu Constantin

Vicepreședinte

Ec. Margareta Bran

Director economic

Ec. Elena Lidia Dominciuc

Secretar general

Main Menu