Având în vedere specificul cooperației de consum, s-au menținut prioritățile legate de administrarea avutului cooperatist, de folosire a proprietăţii cooperatiste în interesul tuturor consumatorilor (nefiind limitat sau restricţionat prin calitatea de membru cooperator), precum și creşterea competitivităţii. Sunt necesare o serie de strategii de dezvoltare care să asigure revigorarea activităţii desfăşurate şi recîştigarea unei părţi din piaţa rurală. Respectivele strategii au în vedere, în principal, domeniul comercial, cu cele două sectoare ale sale – comerţul cu ridicata şi comerţul cu amănuntul, precum şi domeniile alimentaţiei publice, prestările de servicii şi al producției de bunuri în vederea valorificării lor, fie pe piaţa internă, fie pe diferite pieţe externe.
Gândit într-o manieră economică, corelată cu un management şi o politică investiţională adecvate, sistemul cooperaţiei se poate revigora, venind în întâmpinarea unui segment semnificativ al cererii populației care îşi derulează activitatea în special în mediul rural, dar și în zone urbane.
Cooperaţia de consum din România constituie un important element în sistemul economic al ţării, autonomă în activităţile sale, cu un profund caracter social, având drept scop acoperirea necesarului şi aspiraţiilor economice şi sociale ale comunităţii locale. Ca sistem social – economic, în special în mediul rural, acest sector contribuie la dezvoltarea localităţilor.
Activitatea desfășurată de cooperația de consum în perioada 2017 – 2019 a fost orientată cu consecvenţă în direcţia îndeplinirii obiectivelor stabilite, de strategia adoptată la Congresul Cooperației de Consum din anul 2017. În anul 2021 a avut loc un nou congres la care s-a adoptat strategia de acțiune pentru perioada 2021-2025.
Principala direcţie de acţiune a fost structurată pe creștere economică. Componentă importantă a economiei de piaţă, cooperația de consum, prin unitățile sale, contribuind la dezvoltarea comunităților locale amplasate preponderent în mediul rural, la crearea de oportunităţi de piaţă, de noi locuri de muncă, prezintă anumite particularități.
Din punct de vedere economic, cooperativele sunt întreprinderi economice mici şi mijlocii, care prezintă unele caracteristici importante și anume: sunt constituite dintr-un grup de persoane care au în comun un interes economic cu scopul de a satisface nevoile membrilor prin acţiune comună şi asistenţă mutuală, iar obiectivul principal îl constituie creșterea veniturilor care să susţină financiar cheltuielile aferente.
Cooperativele de consum se diferențiază de societățile comerciale prin scopul activităţii lor si modalitatea de luarea a hotărârilor. Astfel, dacă la societățile comerciale scopul este de a maximiza profitul, cei care deţin acţiunile/parțile sociale sunt cei care conduc, iar votul depinde de numărul de acţiuni pe care îl deţine o persoană și profitul se distribuie în funcţie de capitalul social deţinut, la cooperativele de consum scopul este, pe lângă obţinerea de profit, şi acela de a satisface nevoile membrilor de natură socială, culturală, educaţională etc., hotărârile sunt bazate pe principiul „un om, un vot” .