Sari la bara de unelte

Despre noi

Cooperația de consum din România a fost și este un sistem economic, apolitic, neguvernamental, autonom și independent care desfășoară activități de:

  • – comerț și alimentație publică;
  • – producție și servicii/turism;
  • – construcții și instalații
  • – învățământ-pregătire și perfecționare profesională;
  • – relații interne și internaționale;
  • – proiecte, parteneriate, activități publicistice;
  • – organizarea și participarea la diverse evenimente cu caracter aniversar, și altele.

Creată în scopul realizării dezideratelor economice și sociale ale asociațiilor ce fac parte din sistem, a reușit să se adapteze exigențelor fiecărei perioade istorice pe care a parcurs-o și să se mențină într-un echilibru care să-i permită continuarea existenței sale.

Din punct de vedere economic, menirea sa este aceea de a depista și exploata acele resurse care să poată asigura necesitățile materiale ale membrilor săi asociați, dar care să consituie și suportul dezvoltării economice a sistemului în ansamblu, aceasta reprezentând garanția existenței și continuării activității.

Din punct de vedere social, cooperația de consum, respectând principiul de bază al întrajutorării, trebuie să acorde sprijin pentru satisfacerea necesităților sociale, educaționale și culturale ale membrilor asociați.

Cooperația de Consum din România și-a desfășurat activitatea în concordanță cu cadrul juridic specific fiecărei etape istorice parcurse adaptându-se acestuia, deși, nu în puține cazuri, diferitele reglementări impuse au avut și efecte negative, îndeosebi asupra proprietății cooperatiste și a independenței activității acesteia.

Actualul cadru de reglementare îl constituie Legea nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, cu modificările și completările ulterioare.

Unul din efectele benefice ale Legii nr. 1/2005 l-a constituit clarificarea situației membrilor cooperatori persoane fizice. Chiar dacă am asistat la o reducere dramatică a numărului celor înscriși în evidențele cooperativelor, cele 16.412(*) de persoane(16.121 persoane fizice și 291 persoane juridice) care figurează acum în registre sunt membri reali, care și-au manifestat expres dorința de a-și păstra această calitate.

Sistemul cooperației de consum este format din societăți cooperative de consum de gradul 1 și 2 și din asociații ale acestora la nivel județean și național, la care se adaugă societățile comerciale cu capital majoritar sau integral cooperatist și școlile profesionale de cooperație.

Societatea cooperativă de consum de gradul 1 este o asociere liberă și voluntară de persoane fizice având ca obiect de activitate aprovizionarea membrilor cooperatori și a terților cu bunuri cumpărate sau produse de societatea cooperativă și/sau furnizarea de servicii, în egală măsură pentru membri și nemembri.

Societatea cooperativă de gradul 2 este constituită din societăţi cooperative de gradul 1, în majoritate, şi alte persoane fizice sau juridice, în scopul integrării pe orizontală sau pe verticală a activităţii economice desfăşurate de acestea. Se impune condiția ca societățile cooperative de gradul 1 să participe la constituirea capitalului social al societăţii cooperative de gradul 2 cu cel putin 67%.

Marea majoritate a cooperativelor se înscriu în profilul întreprinderilor mici și mijlocii sau al microintreprinderilor, din punct de vedere al numărului de salariați, al cifrei de afaceri și al caracterului integral privat al capitalului. Asimilarea a fost formalizată odată cu adoptarea Legii nr. 346/2004 privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii , societăților cooperative fiindu-le în mod expres recunoscut un regim nediscriminatoriu față de ceilalți agenți economici.

Nu trebuie uitat însă că există anumite caracteristici care diferențiază o cooperativă, indiferent de forma ei, de o societate comercială, astfel:
• în timp ce o societate comercială este o societate de capital, asociații ei urmărind maximizarea profitului, o cooperativă este o societate de persoane  care urmăresc pe lângă obiective economice satisfacerea unor nevoi de natură socială, culturală, educațională, etc. a membrilor cooperatori;
• o cooperativă este o structură care permite implicarea membrilor în mod democratic în aplicarea deciziilor, principiul acceptat pe plan internațional fiind „un om, un vot”, adică fiecare membru are un singur vot în adunarea generală, indiferent de numărul părților sociale deținute;
• repartiția profitului se face proporțional cu cota de participare la capital, dar drepturile membrilor cooperatori actuali nu se întind și asupra părții de patrimoniu considerată indivizibilă și care constituie averea creată în timp și destinată dezvoltării viitoare a organizației.

Datorită acestor particularități, cooperativele sunt considerate ca parte a așa–numitei „economii sociale”, alături de organizațiile mutualiste, asociații și fundații.

Sistemul cooperației de consum din România este constituit în prezent din 703(*) de societăți cooperative de consum de gradul 1 și 2. Acestea îsi desfașoară activitatea preponderent în mediul rural, fiind asociate la Uniunile județene (U.J.C.C.). Dintre acestea, 687 sunt societăți cooperative de consum de gradul 1 și 16 sunt societăți cooperative de consum de gradul 2 (federalcoop-uri).

La nivel național s-au constituit 38 de uniuni/asociații județene prin asocierea societăților cooperative de consum de gradul 1 și 2 din teritoriu. Uniunile județene sunt afiliate la Uniunea Națională a Cooperației de Consum – CENTROCOOP (Schemă- Structura cooperației de consum).

CENTROCOOP asigură reprezentarea și apărarea intereselor membrilor asociați în relațiile cu administrația publică, autoritatea de stat, alte persoane fizice și juridice, publice sau private, asociații și organisme internaționale.

Scurt Istoric

Legea asupra băncilor populare sătești și a casei lor centrale
Prima lege specială privind organizarea cooperației apare la 28 martie 1903 - „Legea asupra băncilor populare sătești și a casei lor centrale”
Legea nr. 35 din 1929
Se organizează Oficiul Național al Cooperației pentru funcțiile de coordonare și Banca Centrală Cooperativă cu funcția de finanțare a întregii mișcări cooperatiste.
Primul Congres al Cooperației de Consum
În anul 1950 între 19 – 21 martie are loc Primul Congres al Cooperației de Consum – prin acest congres s-a constituit Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum
În anul 1954 are loc al doilea Congres al Cooperației de Consum.
La sfârșitul anului 1957, sistemul cooperației de consum prezenta următoarea situație a verigilor sale: 3160 cooperative de consum, asociate în 185 uniuni raionale, care la rândul lor erau membre a 16 uniuni regionale. Uniunile regionale erau asociate la Uniunea Centrală - CENTROCOOP.
În anul 1958 are loc al treilea Congres al cooperației de consum
Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum – CENTROCOOP –asociază uniunile regionale ale cooperativelor de consum din întreaga țară.
Congresul al patrulea al Cooperației de Consum
În anul 1963, 10 – 13 iunie, are loc Congresul al patrulea al Cooperației de Consum
Are loc al V-lea Congres al Cooperației de Consum
În anul 1970 (9-10 aprilie) are loc al V-lea Congres al Cooperației de Consum, care aprobă statutul organizațiilor cooperației de consum. Tot în anul 1970 se publică în Buletinul Oficial nr. 80/1970 Legea nr. 6 – cu privire la organizarea și funcționarea cooperației de consum.
Congresul al VI-lea al cooperației de consum
Congresul al VI-lea al cooperației de consum s-a desfășurat în zilele de 30 – 31 ianuarie 1976. Acest Congres aprobă un nou statut al organizațiilor cooperației de consum.
Congresul al VII-lea al cooperației de consum s-a desfășurat în zilele de 30-31 ianuarie 1982.
Conform statutului aprobat de acest Congres s-a hotărât ca în viitor cooperația de consum să se numească „cooperația de producție, achiziții și desfacere a mărfurilor”.
Lege nr. 67/1990
Prin Decretul – Lege nr. 67/1990 privind organizarea și funcționarea Cooperației de consum și de credit se schimbă denumirea de „cooperația de producție, achiziții și desfacere a mărfurilor” în „cooperația de consum și de credit”
Congresul Cooperației de Consum și de Credit din 26 – 27 februarie 1992
Congresul Cooperației de Consum și de Credit din 26 – 27 februarie 1992 aprobă statutele – cadru ale următoarelor organizații ale cooperației de consum și de credit
Legea nr. 109/26.10.1996
Legea nr. 109/26.10.1996 privind organizarea și funcționarea Cooperației de Consum și a Cooperației de Credit
Congresul Cooperației de Consum și de Credit
Congresul Cooperației de Consum și de Credit din 29 – 30 iulie 1997 aprobă statutele – cadru pentru următoarele organizații cooperatiste
2001 Congresul Cooperației de Consum
2001 Congresul Cooperației de Consum
Legea nr.1/21.02.2005 privind organizarea și funcționarea cooperației. Congresul Cooperației de Consum.
Legea nr.1/21.02.2005 privind organizarea și funcționarea cooperației. Congresul Cooperației de Consum.
2009 - Congres extraordinar și Congres ordinar
2009 - La Congresul extraordinar al Cooperației de Consum au fost aprobate statutul și actul constitutiv ale Centrocoop actualizate, precum și regulamentele de organizare și funcționare ale Congresului și Consiliului Național. - Congresul Ordinar al Cooperației de Consum.
2012 - Congres extraordinar
2012 - Congres extraordinar. Au fost aprobate statutul și actul constitutiv ale Centrocoop actualizate, precum și regulamentele de organizare și funcționare ale Congresului și Consiliului Național.
2013 - Congres ordinar
2017 - Congres ordinar
2021 - Congres extraordinar și Congres ordinar
- La Congresul extraordinar al Cooperației de Consum au fost aprobate statutul și actul constitutiv ale Centrocoop actualizate, precum și regulamentele de organizare și funcționare ale Congresului și Consiliului Național.
38

Unități județene ale cooperației de consum la 31.12.2022

703

Societăți Cooperative de Consum la 31.12.2022

16.412

Membri cooperatori la 31.12.2022

513mil.lei

Cifra de afaceri la 31.12.2022

Conducerea CENTROCOOP

Ec. dr. Ioan Crișan

PREȘEDINTE CENTROCOOP

Ec. Ion Țuțu

Vicepreședinte

Ec. Nicu Constantin

Vicepreședinte

Ec. Margareta Bran

Director economic

Ec. Elena Lidia Dominciuc

Secretar general

Main Menu