II. Prin Legea nr. 35 din 1929 privind organizarea cooperației (publicată în Monitorul Oficial nr. 71/28 martie 1929), se aduc modificări, în sensul de a se separa funcția de îndrumare, control etc., cu cele de finanțare.
Se organizează Oficiul Național al Cooperației pentru funcțiile de coordonare și Banca Centrală Cooperativă cu funcția de finanțare a întregii mișcări cooperatiste.
Pentru funcțiile economice de aprovizionare și desfacere a căror organizare legiuitorul o lasă la libera alegere a mișcării cooperatiste, se organizează tot în anul 1929 Centrala Cooperativă de Import și Export.
Formele de organizare prevăzute de această lege sunt:
1. Societăți cooperative – cooperativele sunt societăți care se constituie și funcționează potrivit prevederilor legii.
2. Federale – asociații de societăți cooperative – organizații cu caracter economic formate dintr-un număr de cooperative și a căror rază de activitate se poate extinde și asupra întregului teritoriu al țării, instituții centrale cu caracter economic, cu autonomie completă.
Aprobarea constituirii și vizarea statutelor federalelor, controlul și reprezentarea lor în justiție – se face de Oficiul Național al Cooperației (art. 69, lit. g, Legea nr. 35/1929). Federalele neintrând în uniunile de cooperative. Federalele sunt societăți cooperative – se constituie conform dispozițiilor prezentei Legi (35/1929), referitoare la societățile cooperative. Societățile cooperative participă la formarea capitalului social al federalei.
3. Uniunile de cooperative – societățile cooperative se asociau în uniuni, cu aprobarea Oficiului Național al Cooperației, în scopul organizării autocontrolului. Uniunile se constituie și funcționează după aceleași norme ca și societățile de cooperative, însă fără capital social, raza de activitate și un număr minim de societăți cu care se constituiau uniunile, stabilindu-se de către Oficiul Național al Cooperației.
4. Oficiul Național al Cooperației Române – instituție autonomă, investită cu personalitate juridică de drept public pe lângă Ministerul Agriculturii și Domeniilor, așezământ superior pentru îndrumarea și controlul societăților cooperative. Uniunile de cooperative pot să alcătuiască o Centrală a Uniunilor de Cooperative, care va avea atribuțiile prevăzute în lege pentru O.N.C.R.
Constituirea Centralei Uniunilor de cooperative – se face potrivit cu dispozițiile legii prevăzute pentru constituirea uniunilor de cooperative, autorizația de constituire fiind dată de Consiliul de Miniștri. Oficiul Național al Cooperației Române înființează secțiuni regionale de îndrumare și control astfel:
1. Regiunea I București cuprindea județele: Argeș, Buzău, Caliacra, Constanța, Dâmbovița, Durostor, Ialomița, Ilfov, Prahova, Teleorman și Vlașca.
2. Regiunea II Craiova cuprindea județele: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Romanați și Vâlcea.
3. Regiunea III Timișoara cuprindea județele: Arad, Caraș, Severin și Timiș.
4. Regiunea IV Cluj cuprindea județele: Alba, Bihor, Cluj, Maramureș, Năsăud, Sălaj, Satu – Mare, Someș, Târnava Mică și Turda.
5. Regiunea V Brașov cuprindea județele: Brașov, Ciuc, Făgăraș, Odorhei, Sibiu, Târnava Mare și Trei Scaune.
6. Regiunea VI Galați cuprindea județele: Brăila, Cahul, Covurlui, Ismail, Putna, R. Sărat, Tecuci, Tulcea și Tutova.
7. Regiunea VII Iași cuprindea județele: Bacău, Botoșani, Dorohoi, Fălticeni, Iași, Neamț, Roman și Vaslui.
8. Regiunea VIII Cernăuți cuprindea județele: Câmpulung, Cernăuți, Hotin, Storojeneț și Suceava.
9. Regiunea IX Chișinău cuprindea județele: Bălți, Cetatea Albă, Lăpușna, Orhei, Soroca și Tighina.
5. Banca Centrală Cooperativă – institut de credit funcționând potrivit unui statut alcătuit pe baza dispozițiilor din lege, aprobat de Consiliul de Miniștri și sancționat prin decret legal. Banca Centrală Cooperativă dispunea de un capital de un miliard, din care jumătate este subscris de stat și jumătate de cooperative, cu dreptul ca cooperativele să subscrie tot fondul, trecând la autofinanțare. Statutul Băncii Centrale Cooperative a fost publicat în Monitorul Oficial din 4 aprilie 1929 și sancționat prin Înalt Decret Regal – Monitorul Oficial nr. 989/1929.
6. Centrala Cooperativă de Import și Export – înființată conform dispozițiilor Legii nr. 35/1929 – reprezenta o federală de cooperative pe acțiuni – societate cooperativă pe acțiuni.
III. Prin Legea din 27 martie 1935 (publicată în Monitorul Oficial nr. 86/6 aprilie 1935), se aduc modificări Legii din 1929 astfel:
Se desființează Oficiul Național al Cooperației, în locul căruia ia ființă:
1. Centrala Cooperativă de îndrumare, organizare și control, care asociază 29 federale, înființată prin Decretul nr. 1744/1935 publicat în Monitorul Oficial nr. 147/1 iulie 1935.
Se organizează două instituții centrale pentru exercitarea funcțiilor economice și anume:
2. Centrala cooperativă pentru producție, aprovizionare și valorificare agricolă (CECOPAVA), înființată prin Decretul nr. 1743/1935 publicat în Monitorul Oficial nr. 147 din 1 iulie 1935.
3. Centrala cooperativelor de consum (magazin de gros), înființată prin Decretul nr. 1742/1935 publicat în Monitorul Oficial nr. 147/1 iulie 1935.
4. Banca Centrală Cooperativă – care s-a menținut din Legea nr. 35/1929.
5. S-a creat, peste cele 3 centrale și peste Banca Centrală Cooperativă, Casa Centrală a Cooperației, al cărei rol era să coordoneze și să supravegheze activitatea celor patru centrale cooperative.
Casa Centrală a Cooperației cuprindea două instituții, având fiecare serviciile respective și fiind condusă de:
a. Consiliul Suprem al Cooperației (atribuții de îndrumare și control);
b. Consiliul Național Cooperatist (atribuții de control și judecată).
Organismele prevăzute la pct. 1, 2, 3, 4 și 5 erau organisme naționale centrale, în baza legii din 1935 funcționau și următoarele organizații:
– societăți cooperative – constituite conform legii denumite și „cooperative”;
– federale – constituite ca societăți cooperative prin asocierea de societăți cooperative cu capital social;
– uniunile – constituite prin asocierea de societăți cooperative în scopul organizării autocontrolului. Uniunile se constituiau cu aprobarea Centralei Cooperativei de îndrumare, organizare și control, funcționau după aceleași norme ca și societățile cooperative, însă fără capital social.
IV. În anul 1938, prin modificările aduse legii pentru organizarea cooperației din anul 1935, cele patru organisme naționale centrale cooperative, precum și Casa Centrală a Cooperației, au fuzionat în Institutul Național al Cooperației, în baza Decretului regal nr.2269/1938 (publicat în Monitorul Oficial nr. 141/23 iunie 1938).
Institutul Național al Cooperației – persoană juridică constituită prin fuziunea următoarelor organisme naționale centrale cooperative:
– Banca Centrală Cooperativă
– Centrala cooperativă de producție, aprovizionare și valorificare agricolă
– Centrala cooperativă de consum (magazin de gros)
– Centrala cooperativă de îndrumare, organizare și control
– Casa Centrală a Cooperației
Institutul Național al Cooperației (INCOOP) era o societate de economie
mixtă, cu personalitate juridică, supusă regimului de drept privat, exercitând cumulativ atribuțiuni de control, economice și financiare pentru întreaga mișcare cooperatistă din țară.
INCOOP avea în subordine trei diviziuni:
1. Divizia Bancară
2. Divizia Economică
3. Divizia de Îndrumare, Control și Propagandă
INCOOP funcționa sub controlul și îndrumarea Ministerului Economiei Naționale de la care primea orientare, precum și sprijin din fondurile statului.
În scopuri economice cooperativele se puteau asocia în federale – care erau organizate după același principiu ca și cooperativele, cu deosebirea că membrii lor erau unități cooperatiste și nu persoane fizice.
Federalele efectuau numai operațiuni economice, neavând nici un drept de control sau îndrumare asupra cooperativelor membre, ele nu aveau caracter de organizații centrale.
V. Prin Decretul nr. 133 / 2 aprilie 1949 (publicat în Buletinul Oficial nr.15 bis/2 aprilie 1949 și republicat cu toate modificările survenite în Buletinul Oficial nr. 74/5 iulie 1951), se reorganizează întreaga mișcare cooperatistă.
Decretul nr. 133/2 aprilie 1949 stabilea următoarele forme de organizare:
a. cooperative de consum – aprovizionare, prelucrare și desfacere
b. cooperative de producție meșteșugărească
c. cooperative de producție agricolă – gospodării agricole colective și alte feluri de asociații.
Cooperativele de consum și cele de producție meșteșugărească se asociază în Uniuni județene, iar uniunile se asociază în Centrale ale uniunilor.
Pentru punerea în aplicare a prevederilor acestui decret s-a alcătuit o „Comisie de organizare a cooperației” – (C.O.C.), în cadrul căruia au funcționat două subcomisii:
– subcomisia pentru organizarea cooperativelor de consum
– subcomisia pentru organizarea cooperativelor meșteșugărești
În anul 1950 între 19 – 21 martie are loc Primul Congres al Cooperației de Consum – prin acest congres s-a constituit Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum – CENTROCOOP – prin transformarea Institutului Național al Cooperației de Consum.
La Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum – CENTROCOOP erau asociate Uniunile județene ale cooperativelor de consum.
În baza Decretului nr. 133 / 1949 au fost elaborate:
– statutul cooperativei de consum, aprovizionare, prelucrare și desfacere;
– statutul uniunii cooperativelor de consum
– statutul Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum – CENTROCOOP.
Prin Decretul nr. 74/1951 – publicat în Buletinul Oficial nr. 64/13 iunie 1951 – se stabilește modul de înregistrare la stat a cooperativelor de consum, aprovizionare, prelucrare și desfacere; a uniunilor județene a cooperativelor (UJECOOP) și a Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum – CENTROCOOP.
VI. În anul 1954 are loc al II-lea Congres al Cooperației de Consum.
La sfârșitul anului 1957, sistemul cooperației de consum prezenta următoarea situație a verigilor sale: 3160 cooperative de consum, asociate în 185 uniuni raionale, care la rândul lor erau membre a 16 uniuni regionale. Uniunile regionale erau asociate la Uniunea Centrală – CENTROCOOP.
VII. În anul 1958 are loc al III-lea Congres al cooperației de consum.
Structura organizatorică a cooperației de consum la acea dată era următoarea:
a. cooperativa de consum – sătească sau orășenească, grupate în cinci categorii, în funcție de volumul operațiunilor economice;
b. uniunea raională a cooperativelor de consum – asociația cooperativelor de consum din cuprinsul uneia sau mai multor raioane administrative.
Pe lângă uniunile raionale erau organizate:
– agenții de valorificare – AGEVACOOP;
– întreprinderi comerciale raionale – ICR;
– întreprinderi raionale de producție – IPRODCOOP;
– întreprinderi de alimentație publică – IAP.
c. uniunea regională a cooperativelor de consum – asociază uniunile raionale ale cooperativelor de consum din cuprinsul unei regiuni.
Pentru desfășurarea activității economice, uniunea regională avea întreprinderi proprii ca:
– direcție comercială regională (ICOMREGICOOP);
– întreprindere de transporturi (GOSTRANSCOOP);
– întreprindere de construcții;
– centru de selecționat ouă.
d. Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum – CENTROCOOP –asociază uniunile regionale ale cooperativelor de consum din întreaga țară.
VIII. La 1 ianuarie 1961 în baza Legii nr. 3/1960 pentru îmbunătățirea împărțirii administrative a teritoriului R.P.R. și a instrucțiunilor CENTROCOOP
nr. 43/24 decembrie 1960 cu privire la măsurile ce trebuiesc luate de către organizațiile cooperației de consum în vederea aplicării acestei legi, se desființează unele raioane, cooperativele din raioanele desființate se asociază la uniunea raională din raionul administrativ, care primește comunele din raionul desființat.
În baza Decretului nr. 401/8 decembrie 1961, Consiliul CENTROCOOP, în ședința din 28 – 29 decembrie 1961 a aprobat asocierea cooperativelor de credit la uniunile raionale ale cooperativelor de consum. Măsurile necesare pentru aplicarea acestei hotărâri au fost transmise uniunilor regionale ale cooperativelor de consum prin instrucțiunile nr. 1/C/1962.
În perioada 1958 – 1963 au loc o serie de modificări pe linie organizatorică, de comasare a unor uniuni raionale și înființarea unor uniuni interraionale, urmare a reformelor administrative prin aplicarea Legii nr. 3/1960.
IX. În anul 1963, 10 – 13 iunie, are loc Congresul al patrulea al Cooperației de Consum.
Structura organizatorică a cooperației de consum la acea dată era următoarea:
a. cooperativa de consum;
b. cooperativa de credit;
c. uniunea raională a cooperativelor de consum;
d. uniunea interraională a cooperativelor de consum;
e. uniunea regională a cooperativelor de consum;
f. uniunea centrală a cooperativelor de consum – CENTROCOOP.
În baza Decretului nr. 798/1964 pentru îmbunătățirea împărțirii administrative a teritoriului R.P.R. a fost elaborată Decizia CENTROCOOP nr. 63/1964 pentru aplicarea acestui decret. Au intervenit unele modificări în structura organizatorică a unităților cooperației de consum din regiunile Argeș, Bacău, Oltenia.
La data de 30 iunie 1964, în cadrul cooperației de consum existau:
– 16 uniuni regionale;
– 127 uniuni raionale și interraionale.
Pe lângă aceste uniuni raionale și interraionale erau organizate:
– 36 întreprinderi comerciale interraionale;
– 63 întreprinderi comerciale raionale;
– 43 AGEVACOOP – uri;
– 23 IRAVICOOP – uri;
– 19 întreprinderi de producție;
– 14 întreprinderi de construcții;
– 18 oficii de legume și fructe;
– 13 întreprinderi de alimentație publică.
X. În anul 1968 în baza Legii nr. 2/1968 pentru îmbunătățirea organizării administrativ – teritoriale a țării s-a elaborat Decizia CENTROCOOP nr. 30/18 februarie 1968, privind măsurile pentru adoptarea structurii organizatorice a cooperației de consum la noua organizare administrativ – teritorială a țării.
În baza acestei decizii, uniunile regionale și raionale ale cooperativelor de consum își încetează activitatea începând cu 29 februarie 1968, iar patrimoniul lor va fi divizat uniunilor județene ce vor lua ființă.
Măsurile necesare pentru aplicarea acestor transformări au fost transmise prin „Instrucțiunile CENTROCOOP nr.16/18 februarie 1968 privind desființarea uniunilor regionale și uniunilor raionale ale cooperativelor de consum și înființarea uniunilor județene ale cooperativelor de consum” și „Instrucțiunile CENTROCOOP nr. 15120/17 februarie 1968 – financiar-contabile în legătură cu încetarea activității uniunilor regionale și raionale”.
XI.a. În anul 1969, în baza H.C.M. nr. 586/1969, se înființează prin Decizia Biroului Comitetului Executiv CENTROCOOP nr. 246/14 noiembrie 1969, începând cu data de 15 noiembrie 1969 Centrala de producție, prestări de servicii, aprovizionare și transporturi – C.P.P.A.T.
La constituire, centrala avea în subordine trei întreprinderi:
– Întreprinderea de utilaje București
– Fabrica de oțet București
– Fabrica de produse zaharoase Sibiu
Între 15 noiembrie 1969 și 3 martie 1973, Centrala de producție, prestări de servicii, aprovizionare și transporturi avea în subordine următoarele întreprinderi:
1. Întreprinderea de utilaje București;
2. Întreprinderea de producție alimentară a cooperației de consum IPRALCOOP – fosta fabrică de oțet București;
3. Fabrica de produse zaharoase Sibiu;
4. Întreprinderea de producție, prestări și construcții Sibiu (preluată de la Uniunea Județeană Sibiu din mai 1970). Această întreprindere, de la 1 ianuarie 1972 se comasează cu fabrica de produse zaharoase Sibiu;
5. Întreprinderea de producție, prestări și construcții Baia Sprie – preluată de la Uniunea Județeană Maramureș în mai 1970;
6. Întreprinderea mixtă de producție și prestări Arad (înființată prin Decizia nr. 82/1 mai 1972);
7. Întreprinderea de producție, prestări servicii Roman (înființată prin Decizia nr.48/12 aprilie 1971);
8. Întreprinderea de producție, prestări și autoutilare Tg. Mureș (înființată prin Decizia nr. 211/19 octombrie 1971);
9. Întreprinderea de producție, prestări servicii Tg. Ocna (preluată de la uniunea județeană Bacău în mai 1970).
La 1 octombrie 1973, în subordinea C.P.P.A.T., alături de cele opt întreprinderi exista și o întreprindere de construcții în București, care avea organizate șantiere de construcții la Bacău, Cluj, Craiova, Iași, Ploiești, Suceava, Timișoara, Tg. Mureș.
În baza Deciziei CENTROCOOP nr. 339/29 decembrie 1973, începând cu 1 ianuarie 1974 ia ființă Centrul de investiții, proiectare și construcții și se desființează Întreprinderea de construcții București și sectorul de proiectare din C.P.P.A.T.
În baza H.C.M. nr. 586/1969, se înființează prin Decizia CENTROCOOP nr. 249/14 noiembrie 1969, începând cu 15 noiembrie 1969 – Centrala de contractări și achiziții, unitate economică autonomă a Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum.
Centrala de contractări și achiziții – CECONA avea în subordine la 15 noiembrie 1969 următoarele unități:
– Întreprinderea de plante medicinale București – cu gestiune internă, precum și următoarele întreprinderi cu gestiune proprie:
– Întreprinderea de plante medicinale Oradea;
– Întreprinderea de plante medicinale Timișoara;
– Întreprinderea de plante medicinale Brăila;
– Întreprinderea de plante medicinale Botoșani;
– Întreprinderea de plante medicinale Roman;
– Întreprinderea de plante medicinale Orăștie;
– Întreprinderea pentru valorificarea produselor animale București;
– Întreprinderea pentru valorificarea produselor animale Timișoara;
– Întreprinderea pentru valorificarea penelor și părului Timișoara;
– Întreprinderea pentru omogenizarea mierii Sibiu.
Prin Decretul nr. 114/1975 privind îmbunătățirea activității de producere și valorificare a plantelor medicinale și aromatice, precum și a regimului de contractare și achiziții la aceste plante și H.C.M. nr. 1056/1975 de aplicare a acestui decret, se organizează sectorul de plante medicinale prin înființarea Trustului Plafar și a întreprinderilor Plafar prin reorganizarea activității de plante medicinale de la Centrala de contractări și achiziții.
XII. În anul 1970 (9-10 aprilie) are loc al V-lea Congres al Cooperației de Consum, care aprobă statutul organizațiilor cooperației de consum. Tot în anul 1970 se publică în Buletinul Oficial nr. 80/1970 Legea nr. 6 – cu privire la organizarea și funcționarea cooperației de consum.
Structura organizatorică a cooperației de consum prevăzută în această lege cuprindea:
– cooperativa de consum;
– uniunea teritorială a cooperativelor de consum – asociere de cooperative;
– uniunea centrală a cooperativelor de consum – CENTROCOOP.
Pentru realizarea activităților economice, uniunea centrală și uniunile
teritoriale ale cooperativelor de consum înființau întreprinderi.
Prin Decizia CENTROCOOP nr. 66/4 mai 1970 și Instrucțiunile de aplicare a acestei decizii, se stabilește că:
– uniunile județene înființează începând cu 1 mai 1970 întreprinderea economică județeană a cooperației de consum – IJECOOP – titulară de plan cu dublă subordonare: față de uniunea teritorială și față de uniunea centrală – CENTROCOOP.
IJECOOP a preluat activitățile desfășurate de întreprinderile comerciale, de alimentație publică, de valorificare a produselor și de producție din județ. De asemenea, IJECOOP a preluat și activitatea de contractări, achiziții, prestări servicii, reparații și întreținere, de aprovizionare tehnico-materială și de transporturi deținute de uniunea județeană.
Începând cu 1 mai 1970, întreprinderile comerciale, de alimentație publică, de valorificare a produselor și de producție își încetează activitatea.
XIII. Congresul al VI-lea al cooperației de consum s-a desfășurat în zilele de 30 – 31 ianuarie 1976.
Acest Congres aprobă un nou statut al organizațiilor cooperației de consum.
Structura organizatorică a organizațiilor cooperației de consum de la această dată era:
– cooperativa de consum (comunală – orășenească);
– uniunea județeană a cooperativelor de consum și de credit (asocierea cooperativelor de consum și a cooperativelor de credit de pe raza teritorială a unui județ) – UJCC;
– Uniunea Centrală a Cooperativelor de consum – CENTROCOOP (asocierea uniunilor județene ale cooperativelor de consum și de credit).
Pentru realizarea sarcinilor economice, organizațiile cooperației de consum organizau și înființau întreprinderi și alte unități economice fără personalitate juridică, iar Uniunea Centrală a cooperativelor de consum – CENTROCOOP înființa unități economice asimilate centralelor.
XIV. În anul 1977, prin Decretul nr 18/26 ianuarie cu privire la unele măsuri organizatorice pentru unitățile din sistemul Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum, se aprobă normele unitare de structură și structurile organizatorice tip pentru unitățile din sistemul Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum – anexele 1-14 la decret.
În baza acestui decret, Comitetul Executiv al Uniunii Centrale a Cooperativelor de Consum – CENTROCOOP hotărăște:
1. Întreprinderile economice județene ale cooperativelor de consum (IJECOOP) își încetează activitatea. Uniunile județene se reorganizează prin preluarea activității fostelor IJECOOP, dobândind personalitate juridică.
2. Întreprinderile mixte de producție, prestări servicii și construcții din subordinea uniunilor județene, trec în subordinea Centralei de producție, prestări, construcții și a Centralei de contractări – achiziții și producție alimentară (anexă la decret).
2.1 Întreprinderea IPRALCOOP aparținând C.P.P.C. se desființează și trece ca secție de producție, prin unificarea cu COMPRODCOOP București aparținând CECONA în cadrul Întreprinderii de producție alimentară București, în subordinea Centralei de contractări – achiziții și producție alimentară.
2.2 Întreprinderea mixtă de producție – prestări servicii Sibiu aparținând C.P.P.C., se desființează și trece ca secție de producție în cadrul Întreprinderii de omogenizare a mierii și producție alimentară Sibiu, din subordinea Centralei de contractări – achiziții și producție alimentară.
2.3 În subordinea Centralei de contractări – achiziții și producție alimentară se organizează ateliere de producție alimentară la: Botoșani, Constanța, Seini – Maramureș, Tg. Neamț, Brănești – Dâmbovița și Leordeni – Argeș, prin reorganizarea punctelor de lucru de conserve și semiconserve de legume și fructe și alte produse alimentare (inclusiv brutării și carmangerii) aparținând uniunilor județene sau cooperativelor de consum.
2.4 Centrul de investiții, proiectări, construcții București, aparținând C.P.P.C., se reorganizează ca Întreprindere de construcții în aceeași subordine. În subordinea acestei întreprinderi funcționau în continuare șantierele de construcții – montaj Craiova, Timișoara, Tg. Mureș, Iași, Suceava.
De asemenea, întreprinderile de construcții aparținând uniunilor județene Ilfov și Constanța se desființează, organizându-se fiecare ca șantier de construcții–montaj și, împreună cu șantierul de construcții montaj aparținând U.J.C.C. Bihor, trec în componența Întreprinderii de construcții București, aparținând C.P.P.C. .
3. Centrala de contractări – achiziții (CECONA), prin preluarea unor activități de producție alimentară, se va numi Centrala de contractări – achiziții și producție alimentară – CECAPA.
4. Structura organizatorică a celor două centrale – aprobată prin anexă la decret.
5. Desființarea cooperativelor de consum zonale (în număr de 338) aparținând uniunilor județene și înființarea cooperativelor de consum (comunale și orășenești) pe 5 tipuri.
6. Înființarea a 14 ferme zootehnice în subordinea cooperativelor de consum (anexa la decret).
7. Reorganizarea Întreprinderii comerciale centrale (UNIVERSALCOOP) și a Întreprinderii de reclamă și publicitate (RECOOP) din subordinea CENTROCOOP.
8. Îmbunătățirea structurii organizatorice la Centrul de perfecționare a pregătirii cadrelor – CEPECOOP, precum și la activitățile:
a. cooperative de credit;
b. informatică;
c. învățământ;
d. proiectare;
e. cercetare.
XV. Congresul al VII-lea al cooperației de consum s-a desfășurat în zilele de 30-31 ianuarie 1982.
Conform statutului aprobat de acest Congres s-a hotărât ca în viitor cooperația de consum să se numească „cooperația de producție, achiziții și desfacere a mărfurilor”.
Structura organizatorică aprobată de acest Congres este:
– cooperativa de producție, achiziții și desfacere a mărfurilor;
– cooperativa de credit;
– uniunea județeană a cooperativelor de producție, achiziții și desfacere a mărfurilor și de credit – UJECOOP;
– Uniunea Centrală a cooperativelor de producție, achiziții și desfacere a mărfurilor – CENTROCOOP.
Pentru realizarea sarcinilor economice, organizațiile cooperației de producție, achiziții și desfacere a mărfurilor organizau și înființau întreprinderi, precum și unități fără personalitate juridică, iar Uniunea Centrală înființa și unități economice asimilate centralelor.
Prin adresa nr. 81/15 februarie 1982, s-au comunicat organizațiilor cooperației de producție, achiziții și desfacere a mărfurilor noile denumiri aprobate de acest congres.
XVI. Congresul al VIII-lea al cooperației de producție, achiziții și desfacere a mărfurilor s-a desfășurat în zilele de 4 – 5 septembrie 1986.
La acest congres nu se aduc modificări în structura organizatorică a organizațiilor cooperației de producție, achiziții și desfacere a mărfurilor.
XVII. Prin Decretul – Lege nr. 67/1990 privind organizarea și funcționarea Cooperației de consum și de credit se schimbă denumirea de „cooperația de producție, achiziții și desfacere a mărfurilor” în „cooperația de consum și de credit” și se stabilește următoarea structură organizatorică:
– cooperativă de consum;
– cooperativă de credit;
– uniunea județeană a cooperativelor de consum și de credit – UJCC;
– Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum și de Credit – CENTROCOOP.
Uniunea Centrală, uniunile județene și cooperativele de consum puteau înființa, în baza acestui decret, întreprinderi și unități proprii, cu sau fără personalitate juridică, în vederea realizării activităților economice.
Cu adresa nr. 3075 / 3.02.1990 s-au transmis măsurile ce trebuiau luate ca urmare a schimbării denumirii organizațiilor cooperației de consum și de credit.
În baza Deciziei CENTROCOOP nr. 198 / 25.05.1990, începând cu data de 1.05.1990 se desființează Centrala de producție, prestări și servicii și Centrala de contractări, achiziții și producție alimentară, iar în baza Hotărârii Consiliului de administrație al CENTROCOOP din 19.12.1990, întreprinderile de producție, prestări, întreprinderile de producție alimentară, întreprinderile comerciale cu ridicata, indiferent de subordonare, se reorganizează în societăți comerciale cooperatiste.
XVIII. Congresul Cooperației de Consum și de Credit din 26 – 27 februarie 1992 aprobă statutele – cadru ale următoarelor organizații ale cooperației de consum și de credit:
– cooperativa de consum – CONSUMCOOP;
– cooperativa de credit – bancă populară;
– uniunea județeană a cooperativelor de consum și de credit – FEDERALCOOP ;
– Uniunea Centrală a Cooperativelor de Consum și de Credit – CENTROCOOP ;
XIX. Prin Legea nr. 109/26.10.1996 privind organizarea și funcționarea Cooperației de Consum și a Cooperației de Credit, se stabilește următoarea structură organizatorică:
– cooperativa de consum;
– cooperativa de credit – bancă populară;
– federala teritorială a cooperativelor de consum și de credit – FEDERALCOOP;
– Casa teritorială a cooperativelor de credit;
– Casa Cooperativelor de Credit – CREDITCOOP;
– Uniunea Națională a Cooperativelor de Consum și de Credit – CENTROCOOP.
Prin adresa nr. 514/ I.A./28.10.1996 s-au comunicat organizațiilor cooperatiste măsurile ce trebuiau luate în legătură cu schimbarea tuturor documentelor care atestau organizarea și funcționarea acestora (firmă, ștampilă, antet, înregistrare la organele competente), pentru punerea de acord cu noile denumiri prevăzute de Legea nr. 109/1996.
XX. Congresul Cooperației de Consum și de Credit din 29 – 30 iulie 1997 aprobă statutele – cadru pentru următoarele organizații cooperatiste:
– cooperativa de consum – CONSUMCOOP;
– cooperativa de credit – bancă populară;
– Casa teritorială a cooperativelor de credit;
– Federala teritorială a cooperativelor de consum și de credit – FEDERALCOOP;
– Casa Cooperativelor de Credit – CREDITCOOP;
– Uniunea Națională a Cooperativelor de Consum și de Credit – CENTROCOOP.